środa, 26 stycznia 2011

cytrynowka zwana LIMONCELLE

Składniki:
12 srednich cytryn
1 litr spirytusu
600 gram cukru
1 litr wody przegotowanej
Sposób przyrządzenia:
Mieszkam we Wloszech i tu wszyscy w domu robia taka nalewke lub likier zwany LIMONCELLE , jest bardzo prosty do wykonania, radze sprobowac, jest swietny i nie wymaga duzo pracy.

Cytryny dobrze umyc i wytrzec do sucha nastepnie obrac tylko ta żółta skorke i pokroic na malutkie kawaleczki i zalac spirytusem i tak zostawic na 48 godzin

cukier zagotowac z woda i tez zostawic na 48 godzin

po 48 godzinach odlac spirytus od skorek cytrynowych i przelac jeszcze woda z cukrem, rozlac do butelek i limoncella gotowa jest do picia. Pić dobrze ochładzaną.
Przed swietami zrobilam jest wspaniała.

2 komentarze:

  1. ...tak, tak wiem Kochana o tej masie z maki kukurydzianej ale to jest biała mąka u nas bynajmniej nie spotkałam się z taką, jest tylko żółta... widziałam prace z tej masy są ładne i z pewnością jest bardziej plastyczna niż solna... pozdrawiam milunio... ale widzę, że jakieś pyszności tu są!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie zapraszam do oglądania moich prac
i zostawienia śladu po swojej wizycie
w postaci komentarza.
Zapraszam ponownie.